SPEKTAKULARNA RATNA DRAMA 1917 DOLAZI NA MALE EKRANE

Reditelj Sem Mendes, ovenčan nagradom Oskar®, koji potpisuje kultne filmove Skajfol, Spektra i Američka lepota, u ratnoj drami „1917“ donosi svoj jedinstveni pogled na dešavanja u Prvom svetskom ratu. TV premijeru ovog spektakla možete da pogledate 5. decembra u 20 časova na kanalu CineStar TV Premiere 1.

 

Film „1917“ je fikcija, ali određeni prizori i njegovi aspekti izvedeni su iz priča koje je Mendesu ispričao deda, pokojni Alfred H. Mendes, koji je takođe služio kao oficir u Prvom svetskom ratu i onih koje su mu ispričali njegove kolege vojnici. Ideja o jednom čoveku koji nosi poruku s jednog mesta na drugo postala je polazna tačka na kojoj se temelji radnja cele priče.

 

Film priča priču o dvojici mladih britanskih vojnika u jeku rata, oficiru Skofildu (Džordž MekKej) i oficiru Blejku (Din-Čarls Čepman) koji su dobili naizgled nemoguć zadatak. Utrkujući se s vremenom moraju da pređu neprijateljsku teritoriju kako bi predali poruku koja bi mogla da spase 1.600 njihovih saboraca među kojima je i Blejkov brat. Ako ne uspeju da se probiju na vreme do njih, Nemci će da ih eliminišu. Ishod misije je neizvestan, rizici su ogromni.

 

Kontinuirani kadar za spektakl

 

U ovom impresivnom kinematografskom iskustvu, Mendes je virtuoznim rediteljskim bravurama izložio publiku neposrednoj pogibiji i ogromnim razmerama stradanja tokom Prvog svetskog rata. Mendes je, naime, „1917“ odlučio da snimi na najteži mogući način – tehnikom „one take“ odnosno u kontinuiranom kadru, tako da gledaoci zaista u svakom trenutku imaju doživljaj da se s mladim vojnicima probijaju kroz ratne strahote i po život opasne situacije koje vrebaju na svakom koraku.

 

Nijedna lokacija se u filmu ne ponavlja, pa se kamera neprestano kreće kroz pejzaže. Izazov spajanja kadrova bio je u tome što je svaki prizor morao da bude snimljen s neverovatnom preciznošću kako bi dva kadra mogla da se neprimetno spoje na velikom platnu. Kako bi to osigurao, Mendes je za spajanje kadrova koristio prolazak likova kroz vrata ili zavese ili uz pomoć siluete, pokreta tela ili nekog rekvizita. Zahvaljujući ovakvom načinu snimanja, publika dobija najstvarniji, dosad na filmu neviđen, autentičan i opipljiv osećaj šta ti momci proživljavaju.

 

Odlična glumačka postava

 

Sledeći važan element uspeha ovog filma krije se u briljantnoj glumačkoj postavi. U filmu, uz Džordža Mekeja i Dina Čarlsa Čepmana, glume i Mark Strong kao saosećajni i mudri kapetan Smit, Endrju Skot kao poručnik Lesli, ratom izmoreni komandir Jorksa, Ričard Maden kao poručnik Blejk, Blejkov stariji brat koji maršira prema liniji Hindenburg, Danijel Mejs kao narednik Sanders, koji bira Blejka za misiju, Adrijan Skarborou kao major Hepburn i Džejmi Parker kao poručnik Ričards. Pridružuje im se oskarovac Kolin Firt kao general Erinmor, koji šalje ovaj dvojac u misiju, pa Benedikt Kamberbač kao pukovnik Mekenzi, komandir 2. bataljona, koji je uveren da se Nemci povlače i odlučan je da dovrši posao.

 

Film reditelja Sema Mendesa “1917” je u kategoriji najbolje drame na Zlatnom globusu pobedio favorite a sam Mendes je osvojio i Zlatni globus za najbolju režiju. Ne propustite da pogledate ovaj hvaljeni film na malim ekranima 5. decembra u 20 časova na kanalu CineStar TV Premiere 1. Za više informacija o rasporedu i ostalim TV premijerama posetite službenu web stranicu CineStar TV Channels grupacije: www.cinestartvchannels.rs.