SANJAJMO ZLATNE SNOVE NA NAJGLEDANIJEM FILMSKOM KANALU!

Prisetimo se nominovanih i fimova nagrađenih Oskarom dva vikenda zaredom u februaru na CineStar TV-u!

 

Najuzbudljiviji period u filmskoj godini upravo je pred nama. U susret 91. dodeli prestižne filmske nagrade Oskar, CineStar TV je vernim gledaocima priredio pravu poslasticu. Dva vikenda zaredom, od 15. do 17. i od 22. do 24. februara, najgledaniji filmski kanal priseća se najpopularnijih nominovanih filmova i onih koji su osvojili zlatne statue u proteklih nekoliko godina.

Pregršt filmova se našlo u rasporedu naših kanala, a CineStar TV je izdvojio svoje favorite među njima. Donosimo listu TOP 10 filmova koje nikako ne smete propustiti da pogledate na CineStar TV-u u ciklusu filmova koji su dobili Oskara. Stoga krenimo:

 

  1. Drvo života

Nominovan za tri Oskara, film koji vrvi od poznatih glumačkih imena poput Breda Pita, Džesike Častejn, Šona Pena, a režiju i scenario potpisuje fantastični Terens Malik, film „Drvo života“ je podelio kritiku i gledaoce. Naime, na premijernom prikazivanju na Filmskom festivalu u Kanu film je u isto vreme doživeo aplauz i negodovanje publike. Međutim, bez obzira na to, kritike za film su i dalje vrlo pozitivne. Većina kritičara slaže se da Malikov jedinstveni stil neće biti dobro prihvaćen od strane svih, ali za one strpljive gledaoce „Drvo života“ je emotivna i vizuelna poslastica.

 

  1. Bokser

Glumačke transformacije Kristijana Bejla već su svima dobro poznate. I dok ga već danas možemo gledati u CineStar Cinemas u filmu „Čovek iz senke“ koji je ove godine nominovan za osam zlatnih statua, CineStar TV se priseća Bejla u malo drugačijem izdanju. Naime, u filmu „Bokser“, Bejl je najveću pažnju publike pridobio neverovatnim padom na kilaži i smanjenju mišićne mase. Nakon osvojenog Oskara za sporednu ulogu, kritika i publika su prozvali Bejla kameleonom i majstorom transformacije. Sedam nominacija i dva osvojena Oskara samo dokazuju da ovo nije film o boksu već o ljudskim odnosima, porodici, ljubavi i pomeranju sopstvenih granica.

 

  1. Adaptacija

Oskarom nagrađeni režiser, Spajk Džonz, i Oskarom nagrađeni pisac, Čarli Kofman, pozvali su trostruku dobitnicu zlatne statue, Meril Strip, i dobitnika Oskara, Nikolasa Kejdža, da naprave remek-delo nagrađeno Oskarom. Ovo je druga saradnja Spajka Džonza i Čarlija Kofmana. Naime, popularni duo je već sarađivao na filmu „Biti Džon Malkovič“, koji se spominje i na početku filma „Adaptacija“. Meril Strip je izjavila kako je scenario za film „Adaptacija“ bio najbolji koji je pročitala u životu. Ne verujete? Pogledajte film na CineStar TV-u u sklopu revije filmova koji su dobili Oskara.

 

  1. Master

Filip Simor Hofman je 2012. godine peti i poslednji put sarađivao s rediteljem Polom Tomasom Andersonom i to na filmu „Master“, u ulozi koju je kritika proglasila najupečatljivijom u njegovoj čitavoj karijeri. Radnja filma je smeštena u ’50. godine, a Hofman u njemu tumači harizmatičnog vođu sajentološkog pokreta koji pod svoje okrilje dovodi čoveka prepunog ličnih problema. Budući da je u njega bio uključen pune tri godine, Hofman je bio ključna osoba u razvoju filma. Kritičari su film „Master“ ocenili inteligentnim i izazovnim, a kako se radi o Hofmanovoj najboljoj ulozi: „On je zagonetan, ali otvoren; zastrašujuć, ali harizmatičan. Hofman je u ovom filmu toliko stvari odjednom da je nemoguće govoriti o Dodu samo kao o liku iz filma.“

 

 

 

 

  1. Bande Njujorka

Martin Skorseze i Leonardo Dikaprio su već odavno svima poznati duo koji snima filmove za pamćenje. Kada im se pridruži Danijel Dej-Luis, dobijete film nominovan u čak deset kategorija za Oskara. Jedna od najkontroverznijih stvari u filmu je poslednji kadar: pogled na moderan Njujork, s tornjevima Svetskog trgovinskog centra u pozadini, iako su srušeni u napadima samo godinu dana pre prikazivanja filma. Kad su Skorsezea pitali za to, odgovorio je: „Hteo sam da snimim film o onima koji su izgradili Njujork, a ne o onima koji su pokušali da ga unište.“

 

  1. Čudesna sudbina Amelije Pulen

Svi znaju za Ameliju Pulen – mladu devojku koja traži ljubav sebi i drugima. A istoimeni film je francuska romantična komedija sa blagim dodirom fantazije koji je stekao visoku reputaciju i međunarodni uspeh i postao jedan od najpoznatijih ostvarenja francuske kinematografije. Zanimljivo je kako je prvobitni naslov filma bio „Emili“, a glavnu ulogu je trebalo da igra britanska glumica Emili Votson, radnja je trebalo da bude smeštena u Londonu. Međutim, Emili Votson je radije izabrala da glumi u filmu nagrađenom zlatnom statuom, „Gosford park“, koji takođe možete gledati u reviji filmova koji su dobila Oskara na CineStar TV-u.

 

  1. Dečko, dama, kralj, špijun

Film je ekranizacija kultnog romana Džona le Karea s fantastičnom glumačkom postavom: dobitnicima Oskara, Garijem Oldmanom i Kolinom Fertom, kao i Tomom Hardijem, Džonom Hertom, Sijaranom Hindsom, Markom Strongom i Benediktom Kamberbačom. Znatan broj glumaca filma „Dečko, dama, kralj, špijun“ je glumio u ekranizacijama poznatih stripova. Tako je Gari Oldman bio načelnik policije Džejms Gordon u trilogiji o Betmenu u kojem se pojavljuje i Tom Hardi kao zli Bejn. Džon Hert je igrao profesora Trevora Bruma u franšizi „Helboj“, dok je Kolin Fert bio Hari u franšizi „Kingsman“. Sijaran Hinds je dao glas generalu Stepenvulfu u „Ligi pravde“, a Benedikt Kamberbač je glumio doktora Stivena Strejndža u istoimenom filmu.

 

  1. Umetnik

Film „Umetnik“ je bio nominovan u čak deset kategorija za zlatnu statuu. Ono što je zanimljivo kod ovog remek-dela je činjenica da je veliki deo filma nem, i da je snimljen u boji i kasnije konvertovan u crno-belu sliku. Uprkos tome, film je pobrao hvalospeve kritičara i publike širom sveta. Osvojivši zlatnu statuu, Žan Dižarden je postao prvi francuski glumac koji je osvojio Oskara za najboljeg glumca. Film „Umetnik“ je bio veliko oduševljenje te godine na dodeli Oskara, saznajte zašto u ciklusu filmova koji su dobili Oskara na CineStar TV-u.

 

  1. Milioner sa ulice

Deset nominacija, osam osvojenih zlatnih statua. Ovaj bezvremeni klasik Denija Bojla umalo svoje premijerno prikazivanje nije doživeo na velikim platnima, već na DVD-ju. Osim što je proglašen za najbolji film godine, Oskarom se okitio i njegov reditelj Deni Bojl. „Nismo imali novca. Vodili su nas strast i ljubav prema filmu, kao i scenario koji nas je inspirisao“, izjavili su članovi filmske ekipe „Milionera sa ulice“. Svojevrstan „američki san“ odsanjan na indijski način bio je apsolutni pobednik na dodeli Oskara te godine.

 

  1. Čovek na žici

Na naš spisak filmova koji su dobili Oskara koje morate da pogledate smestio se dokumentarni film „Čovek na žici“. Neverovatna priča o plesaču na žici, žongleru, pantomimičaru i akrobati Filipu Petitu. Film govori o organizovanju ilegalne akcije prelaska na žici između dva tornja Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Punih šest godina se Filip pripremao za ovaj neverovatan poduhvat. Film prati pripreme opasnog podviga kao i originalne snimke samog prelaska i hapšenja Petita nakon 45-minutnog hoda na žici debeloj tek nekoliko centimetara i to na visini od 417 metara.

 

 

Raspored oskarovskih filmova dva vikenda zaredom na CineStar TV kanalu možete proveriti na RASPORED.