TAJNI VRT

The Secret Garden

Tajni vrt već je stotinak godina obvezno štivo mnogih naraštaja, a neretko se  opisuje i kao kultni roman o odrastanju u prirodi, koji podjednako privlači i mlade i  odrasle čitaoce. Knjiga je već bila predložak za film, ali to nije sprečilo Davida Hejmana, producenta Mede Pedingtona i filmova o Hariju Poteru da ponovo snima u tom žanru.

Mari Lenoks  je devetogodišnjakinja kojoj, u epidemiji kolere u Indiji umiru oba roditelja, a  ona ostaje sama i zaboravljena u njihovoj kolonijalnoj vili.

Kada je  pronađu  britanski susedi i vojnici, ispostavi se da se niko ne želi brinuti o  razmaženoj i mrzovoljnoj Mari, pa je ubrzo ukrcavaju na brod za Englesku, gde treba da je usvoji njen najbliži rođak koga Mari nikada nije upoznala − gospodin Kraven (Kolin Firt).

Budući da  ga u Engleskoj sve podseća na smrt voljene žene, gospodin Kraven najčešće nije u zemlji, već putuje svetom pa Mari tako ostaje sama na njegovom zabačenom imanju na severu Engleske. Ali jednoga dana Mari u vrtnom zidu otkriva zaključana vrata  obrasla bršljanom. Događaji koji su potom usledili potpuno su promenili njen život.